Systerskap över gränserna

Ett av Maktsalongens tre värdeord är systerskap. För oss handlar systerskap inte om att alltid hålla med varandra, utan att stå upp för att alla oavsett kön eller bakgrund ska behandlas lika. Att en är kvinna är aldrig något som ska användas emot en, oavsett om det handlar om kommentarer kring vilken klänning en har eller att ens debattstil gör att en ses som elak. För idag behandlas inte män och kvinnor i ledande positioner på likvärdiga sätt. Och det vill vi förändra.

Systerskap handlar om att se över gränser, såväl organisatoriska som politiska. Dessa gränser blir högaktuella i och med den nu pågående valrörelsen. Genom åren har vi gjort en del saker som på olika sätt fokuserar på just systerskap över gränser. I det här inlägget har vi samlat alla dem. För att påminna oss alla om att systerskap, jämställdhet och jämlikhet är viktigt även under brinnande valrörelse.

Kom, förändrade, gick

I vår sommarpoddserie träffar vi Birgitta Ohlsson, Veronica Palm, Catharina Elmsäter-Svärd och Rossana Dinamarca – fyra kvinnor som alla har funnits i maktens korridorer men som har lämnat och blickar tillbaka på sina år som politiker. De berättar om systerskapet som de upplevt, delar med sig av tips till alla som gör sin första valrörelse och berättar om sitt ledarskap. Finns där poddar finns eller här.

Backa

Såhär i valtider är det extra viktigt att backa varandra och stå upp för värden som feminism, jämlikhet, anti-rasism och demokrati. Det är viktigt att visa varandra att vi faktiskt står upp för varandra. Under förra året tog de aktiva i Maktsalongens lokala nätverket fram ett Backa-manifest som vi tryckt upp på en tygpåse. Fram till valet är det 100kr rabatt på den påsen och nu kostar den 80kr. Så köp den och backa varandra mer!

Systerskap i det partipolitiska ungdomsförbunden

I våras skrev representanter från SSU, LUF, Grön ungdom och CUF tillsammans med Maktsalongen en debattartikel om att stå upp för systerskap i politiken och gav varandra löftet att alltid gå hårt åt varandra i debatter, men aldrig acceptera sexism, nedsättande kommentarer eller personangrepp i sina respektive förbund. Artikeln finns att läsa här. Vi bjöd också in representanter från de partipolitiska ungdomsförbunden till en middag där det pratades just om hur de kan visa systerskap över partigränser.

Adepten från SSU, mentorn från MUF

För några år sedan gjorde vi en annan poddserie och ett av avsnitten handlar om just gränslöst systerskap. I podden får ni höra Ida Harju Håkansson från SSU och Josefin Malmqvist då från MUF och nu riksdagskandidat för M, som var adept och mentor i Maktsalongens mentorskapsprogram. Här kan du lyssna på avsnittet.

Hedersmedlemmar

Det finns många kvinnor därute som kämpar för systerskap och som genom konkreta handlingar står upp för andra kvinnor, oavsett vilka hur olika åsikter de har. Maktsalongen har två hedersmedlemmar som fått den utmärkelsen just eftersom de har varit särskilt bra på systerskap över partigränserna och dessa två hedersmedlemmar är Mona Sahlin och Birgitta Ohlsson.