Säg hej till våra programledare!

Maktsalongens mentorskapsprogram går in på sitt nionde (!!!) år. Sex personer har under åren lett mentorskapsprogrammet: grundarna Sara Haraldsson och Sofia Brändström (2012-2014), följt av Yasmin Hussein och Helena Carlsson (2015-2017) och nu senast av Alexandra Havik och Nadine Ghawi (2018-2019). Och nu kan vi äntligen presentera de två stjärnor som kommer att leda programmet de kommande två åren: Alma Handzar och Sainabou Jeng Daffeh! Vi är såklart supernyfikna på att veta mer om dem, så vi ställde några frågor för att få chansen att lära känna dem bättre!

Hej Alma och Sainabou! Vilka är ni?
Alma: Jag är 26 år och bor i underbara Göteborg. Till vardags jobbar jag inom finansbranschen som rådgivare. När jag inte jobbar så lägger jag min tid på att läsa böcker, träna och umgås med familj och vänner. Det finns inget bättre än att omge sig själv med människor som ger dig glädje och energi! 

Sainabou: Jag är född i Gambia och är uppvuxen i Stockholm, 2013 gick flyttlasset mot Jönköping och här har jag bott sedan dess. Harmoni hittar jag bland annat hos min familj, av att baka eller av att se på film, även om jag är den som somnar mitt i. Jag drömmer och arbetar för att en dag bygga skolor i hemlandet och bidra till en lösning till sanitetsproblemen vi ser runtom i världen. Idag är jag på föräldratjänstgöring och har tidigare arbetat med att utveckla ett nytt underklädesmärke där flera hudtoner och kroppsformer representeras. Jag har varit med i ett flertal initiativ för att stärka unga kvinnor genom att föreläsa och hålla i workshops om självkänsla, skönhetsideal och livsval.  

Kan inte ni berätta mer om ert engagemang och hur det kom sig att ni började engagera er?
Alma: Jag är uppvuxen i Angered en förort i Göteborg. Att växa upp i Angered innebar att du väldigt ofta fick se orättvisorna i samhället väldigt nära inpå och det har präglat mig djupt. Det har gjort att jag verkligen brinner för jämlikhet och alla människors lika värde. Så i gymnasiet bestämde jag mig för att gå med i SSU och där var jag aktiv i flera år för att sedan gå över och bli aktiv inom Socialdemokraterna. I SSU och senare i Socialdemokraterna har jag bland annat haft olika typer av ordföranderoller, varit internationell ledare, ledamot i Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg, EU-politisk talesperson, ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige samt ledamot i Angereds stadsdelsnämnd. 

Sainabou: Mitt engagemang började i tonåren, då jag efter ett lyckat försök att stoppa mobbning mot en klasskamrat började inse min kraft och förmåga att förändra. Sedan dess har jag haft ett stort intresse för rättvisefrågor som bygger på min vilja att bidra till ett samhälle där vi alla respekteras, ges samma möjligheter och tillåts att vara vilka vi är utan att dömas eller diskrimineras.

Vad betyder systerskap för er?
Alma: För mig innebär systerskap att vara feminist i praktiken och det är verkligen så viktigt för mig. Systerskapet kan ofta vara det som ger oss den lilla extra energin att orka fortsätta och kämpa, så jag tror väldigt starkt på att jobba för att stärka systerskapet. 

Sainabou: Systerskap är superviktigt! Även om vi kvinnor emellan oss har olika kamper, erfarenheter och historia av förtryck så är systerskap för mig; gemenskap. Systerskap är att backa den som förtrycks på grund av att den är kvinna. Systerskap är att se och lyfta varandra – att synliggöra en annan kvinnas kraft och talang när hon själv inte gör det.

Det är att inte avfärda, förneka eller kritisera kvinnors berättelser och val på det sätt som patriarkatet fostrat oss till att göra. Systerskap är något vi gör. Vi bryter patriarkala strukturer, ifrågasätter och ruckar på de normer och könsroller som ligger i vägen för oss. Systerskap är makt.

Alma, du har ju tidigare varit adept i Maktsalongens mentorskapsprogram.  På vilket sätt har Maktsalongen varit viktigt för dig som ledare?
Att få ett tryggt forum där man kunde dela erfarenheter helt fritt var så givande. Det gav mig så många aha-moments som hjälpte mig väldigt mycket i mitt ledarskap och min utveckling. Att dessutom få en mentor som man kunde använda som ett bollplank och få nya perspektiv från var guld värt. Det systerskapet jag upplevde under programmet var så mäktigt. Jag är än idag tacksam över att få ingå i det här fantastiska nätverket av så många kompetenta kvinnor!

Sainabou, du har ju inte varit en del av Maktsalongens mentorskapsprogram tidigare, men har erfarenhet från flera andra nätverk och mentorskapsprogram. På vilket sätt har de varit viktiga för dig?
Nätverk såsom Vilja Female Career Network och EMPWRGRP har varit jätteviktiga för mig. Förutom att de har varit trygga miljöer där jag tillåtits att vara mig själv fullt ut, har de gett mig verktyg som fått fröna i mig att gro. Det är bland annat i sådana nätverk som jag fått hjälp att utveckla och stärka mitt inre jag. Här har jag märkt att ju mer jag lär känna mitt inre jag desto säkrare blir jag i mig själv och den riktning jag är på väg. Det har i sin tur lett till tydligare ledarskap.

Vad ser ni mest fram emot med att vara programledare?
Alma: Det kommer verkligen vara så roligt att se hur systerskapet kan stärka oss kvinnor i praktiken. Det är en mäktig känsla som jag kommer bära med mig länge. Det ska även bli roligt att aktivt jobba på att lyfta fram den intersektionella feminismen och visa hur viktig den är. Jag känner sån stolthet att tillsammans med Sainabou få leda Maktsalongens mentorskapsprogram, detta kommer bli så roligt!

Sainabou: Att få vara med att bidra, forma och utveckla programmet till det bästa vi kan. Men framförallt att få följa deltagarnas utveckling under programmets gång– känslan av att se solen gå upp för en annan medsyster är fantastisk!

Tack Sainabou och Alma, det ska bli så kul att få ha er som programledare! För alla er som är peppade på att vara adepter eller mentorer i programmet som Sainabou och Alma ska leda så hittar ni ansökan till mentorskapsprogrammet 2020 här