Psyket

”Alla människor har ett psyket och alla människor mår olika bra och dåligt psykiskt genom olika perioder i livet.” Så inleder journalisten Emmy Rasper sin Sveriges radio-podcast Psyket. Psyket handlar om hur vi mår. Det faktum att det varierar i hur vi mår – ibland mår vi bra och ibland mår vi dåligt. Emmy tänker att alla har en psykisk hälsa och att precis som men den fysiska hälsan så mår vi ibland bra och ibland dåligt. Och det är det som Psyket handlar om. I Psyket träffar Emmy Rasper folkhälsaminister Gabriel Wikström, artisterna Adam Tensta, Little Jinder, XOV och Amy Dimond, radioprofilen Cissi Wallin, bloggaren och författaren Sandra Beijer, skådespelarna Saga Becker och Alexander Salzberger och TV-profilen Kalle Zackari Wahlström och pratar om hur de mår och har mått genom livet. Det bli samtal om prestationsångest, utseendeångest och annan ångest, utbrändhet, självmordstankar, självskadebeteende, hat och hot, rasism och sexism och hur det påverkar en och vad som kan göras för att fler människor ska må bättre.

Skärmklipp 2016-02-02 14.27.08

Att må dåligt suger oavsett varför en mår dåligt. Och det är lätt att glömma bort hur det är att må dåligt när en mår bra. Typ som att en aldrig uppskattar att kunna andas genom näsa när en är frisk, utan det är först när en är superförkyld och det inte funkar en fattar hur sjukt fantastiskt det är. Ångest kan för många vara en väldigt ensam känsla, det gör att en känner sig sjukt ensam. Att ingen annan har ångest, att ingen annan fattar hur en känner och kanske till och med en osäkerhet kring om de runt omkring en fortfarande gillar en, trots att en har ångest. Att vara utbränd innebär för många en outgrundlig trötthet som känns som att den aldrig ska gå över. Det kan få en att känna sig värdelös, tråkig och oengagerad. Det är lätt att känna sig onormal eftersom alla andra verkar orka. Det finns extremt många känslor som och tillstånd som vi tror att vi är ensamma om. Men det är vi inte. Det finns många som känner precis samma sak. Och att lyssna på andra personer berätta om vad de har gått igenom och vad de känner kanske kan hjälpa, i alla fall lite. För det kan finnas en liten tröst i att veta att en inte är ensam.

Psykisk hälsa och ohälsa är något som vi måste prata mer om och det var en av anledningarna till att vi skrev boken ”Stress och motståndskraft”. Därför tycker vi att det är så himla bra att denna podd har kommit eftersom den öppnar upp för fler samtal och kan göra det enklare att prata om sin egen psykiska hälsa. Så lyssna på Psyket, vilket du kan göra här!

Ps. Att lyssna på när andra pratar om att de mår dåligt eller har mått dåligt kan trigga jobbiga tankar eller känslor hos en själv. Så ta hand om er och lyssna inte på något som får er att må dåligt!