Patriarkatet och män – vad är skillnaden?

”Vad är egentligen skillnaden mellan patriarkatet och män?” Det frågade en kompis till mig som är man när vi satt och pratade om lite olika begrepp som är intressanta när det kommer till jämställdhet och feminism (mer om det senare, här kommer det komma spännande grejer från Maktsalongen inom kort). Så, ja, vad är egentligen skillnaden? Det är en superrelevant fråga. Alldeles för ofta anklagas feminister för att hata män och det beror på just missförstånd gällande skillnaden mellan patriarkatet och män. Därför tänkte jag nu försöka förklara skillnaden mellan de två.

Patriarkatet är samhällsordning som bygger på att det är män som bestämmer. Ordet patriarkat kommer från början  från gamla familjestrukturer där det var den äldsta mannen i familjen, patriarken, som var familjens överhuvud och var den som hade mest makt i familjen och kunde bestämma över de andra. Så när vi använder begreppet patriarkatet syftar vi alltså på en struktur där män har mer makt än kvinnor. Andra ord för samma struktur är exempelvis könsmaktsordningen eller genussystemet. Fördelen med just patriarkatet är att det redan i själva ordet synliggör att det handlar om att män som grupp har mer makt än kvinnor som grupp, medan könsmaktsordningen eller genussystemet som ord kan framstå som mer könsneutrala.

Män är individer som själva identifierar sig som män. Män lever också i patriarkatet och drabbas både positivt och negativt av dess konsekvenser. Patriarkatet är en ordning som upprätthålls av både män och kvinnor. Vi är alla en del i samma system. Sen, eftersom många män har mer makt än många kvinnor, eftersom män som grupp är överordnade kvinnor som grupp, skulle en kunna hävda att män har större möjlighet att ändra denna ordning till en mer jämställd. Men det är aldrig enskilda mäns fel att patriarkatet är den ordning som gäller i samhället, det är ett system och en struktur som vi måste jobba på tillsammans för att ändra.

För att återgå till kritiken om att feminister hatar män, stämmer det då? Nej, jag skulle säga att väldigt få feminister hatar män (jag har inte träffat några). Däremot finns det många feminister som hatar patriarkatet. Det som feminister ogillar är alltså sällan individerna utan strukturen. Sen är det självklart så att strukturen kommer till uttryck genom individer, vilket gör att en kan bli upprörd på en viss individ eller kritisera en viss individ, men grunden i den kritiken är en kritik av strukturen och inte av individen.

Så, hur känner vi inför patriarkatet? Precis som i den peppiga filmen här nedan så vill jag mest säga hejdå till patriarkatet eftersom det är en ordning som förstör för oss alla, oavsett vilket kön vi har!

(Ps. I denna film pratar de lite om F! och jag vill därför poängtera att Maktsalongen är partipolitiskt obundna och att alla, oavsett partifärg, kan vara emot patriarkatet och ojämställdhet)