Och där tröttnade vi på valrörelsen

Igår meddelade Benjamin Dousa, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet, att de utsett Annika Strandhäll till Sveriges otrevligaste politiker. I ett videoklipp på Twitter meddelar MUF-ordföranden att Strandhäll gjort sig förtjänst av denna ”utmärkelse” eftersom hon använt härskartekniker i en debatt mot Iréne Svenonius. Videon klipper sidan till en debatt mellan Strandhäll och Svenonius där Strandhäll avbryter Svenonius tre gånger. Kanske är det grund för att kritisera Annika Strandhälls ton mot Iréne Svenonius, men vi kan inte låta bli att undra om en utmärkelse för ”otrevlighet” delats ut om Annika Strandhäll varit en man. Strandhäll är dessutom absolut inte den enda politiker som avbrutit en politisk meningsmotståndare i en debatt. 

Året är 2018 och det börjar bli rejält tröttsamt att kvinnor får sin personlighet bedömd och recenserad baserat på något som män kommit undan med i åratal. För män har avbrutit kvinnor fler gånger än vad vi kan räkna till. Det finns många män som dessutom gjort betydligare otrevligare saker. Eller vad sägs om när moderaternas egna Delomon Haffo kallade just Annika Strandhäll för en ”jävla hora” i ett videoklipp? Eller den socialdemokratiska statsministern Göran Persson som kallats för en ”mäster i härskarteknik”. Eller kanske Erik Almqvist, före detta riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, som kallar en tjej på gatan för ”lilla hora” i samband med det som kommit att kallas för järnrörsskandalen. 

Men, enligt MUF är dessa inte Sveriges otrevligaste politiker, utan istället en kvinna som gör det män har gjort i alla tider. Detta påhopp mot Annika Strandhäll är otrevligt och osakligt. På förstasidan på MUF:s hemsida, under rubriken ”Jämställdhet” (som är ett av sex politikområden de väljer att lyfta fram) står att det att ”vardagssexism, attityder och normer” är ett stort hinder för jämställdheten och något som de vill förändra. Vi undrar onekligen hur MUF själva ser på sin egen roll bidragandet i detta.

Vi hoppade hoppats på en valrörelse som skulle fokusera på politik och inte personliga påhopp riktade mot kvinnor för att de gör samma saker som män. Vi fortsätter hoppas på det, men än så länge har det inte börjat särskilt bra.