Nej, Lööf och Busch Thor har inte ett väninnegräl

För några veckor sedan var Ebba Busch Thor med i Skavlan. Programledaren har på senaste tiden inte direkt gjort sig känd för att behandla sina gäster jämställt (häromveckan gästade manusförfattaren, regissören och skådespelerskan Marie Agerhäll som under hela intervjun endast fick frågor om sin man, skådespelaren Jesper Rönndahl). Skavlan är dock inte ensam om att intressera sig för väninnor och pojkvänner när han pratar med kvinnor, och helt andra saker när han pratar med män. När han och Busch Thor pratade om januariavtalet ställdes inte en enda fråga om sakpolitikens utveckling – Skavlan var endast nyfiken på hur relationen mellan Busch Thor och Annie Lööf nu kändes. Undra om Ulf Kristersson hade fått samma fråga. ”Hur är stämningen mellan dig och Jan nu då, Ulf?”. Tror inte det.

Igår meddelade Ebba Busch Thor att hon tänker börja prata med Sverigedemokraterna om samarbete. Otroligt sorgligt – tycker jag – av rent sakpolitiska och värderingsburna anledningar. Men Aftonbladet – de är inte intresserade av att rubricera kring den politiska utvecklingen. De vill skriva om att väninnorna svikit varandra.

Det är kvinnor som leder två etablerade riksdagspartier. Som förhandlar, lägger förslag, debatterar och sonderar terräng för att bilda regering. Men i media reduceras de till tjejkompisar som är arg på varandra.

Annie Lööf och Ebba Busch Thor är partiledare för två olika partier. Det är meningen att de ska tycka olika, annars hade de funnits i samma parti. Hur olika de tycker och i vilka frågor de tycker olika skiljer sig så klart åt och just relationen till Sverigedemokraterna är något som Annie Lööf har varit extremt tydligt med vart hon står. Att hon inte håller med Ebba Busch Thor i om att det är en god idé att samtala med Sverigedemokraterna handlar om deras politiska värderingar. Jag gissar att Lööf absolut är besviken på Busch Thor, men inte för att hon svikit henne som kompis utan för att hon fattar ett beslut som Lööf tycker är värderingsmässigt felaktigt.

Att varken politiken eller mediers rapportering är jämställd är ingen nyhet, men vi önskar att de kunde ske lite förändring. Behandla både politiker och väljare med den respekt vi alla förtjänar och visa att politik är allvarliga saker som får konsekvenser för människors liv, inte något som partiledarkompisar bråkar om på löpsedlar.