Mitt Maktmöte – Mona Monasar

Nu har det snart gått ett år sedan jag var på Maktmötet i den lilla ön Ven utanför Karlskrona. Jag minns hur resan dit från Stockholm var onödigt krånglig med försenade tåg, ersättningsbussar och taxi sent på kvällen för att hinna med sista båten ut till ön. Men resans mödor glömdes snabbt bort när jag kom fram till den lilla ön, jag togs emot i en stuga av de andra jag skulle dela boende med den helgen.

Därefter följdes det hela av en helg fylld av systerskap, diskussioner om alltifrån hur man som ung kvinna sågs på i ledarpositioner, stress, prestationsångest och ens feministiska uppvaknande. Härliga morgonpromenader med främlingar som jag plötsligt kunde föra långa samtal med, om hur arbetet i ens organisationer såg ut, ens visioner för framtiden och livet. 

Jag har sedan min tidiga tonår alltid haft någon form av engagemang, men på senare år har det varit mer än tidigare. Styrelseposter, arbete inom en ungdomsorganisation och som redaktör för två olika tidskrifter. I perioder har det varit övermäktigt och stressen hade blivit en ständig följeslagare i min vardag. Att sakta ner, göra mindre och annorlunda kändes väldigt främmande. Ett släng av duktig flicka, göra-allting-ensam syndrom och inte riktigt veta hur man ber om hjälp har alltid varit något jag tampats med.

Under helgens gång fick jag dock höra hur detta inte var ett problem endast jag handskades med; de flesta med ett förtroendeuppdrag och ideellt engagemang upplevde densamma och hade den ständiga stressen med sig som en följeslagare. Varför det ser ut så här för så många unga kvinnor som engagerar sig för något större är inte okej. Det är en fråga som förtjänar mycket mer utrymme. Det är inte oss det är fel på, det är ett systemproblem där vi konstant måste göra mer och mer som behöver tas itu med. 

Men jag är inte ensam och måste inte göra det här ensam, det var min främsta lärdom efter min helg på Ven. Vi är inte ensamma, systerskapets stöd finns här, det enda jag behöver göra är att säga att det är lite mycket nu.

 

MONA MONASAR
Deltagare i Maktmötet Ven 2018
Engagerad i WWF Sweden Youth och SSU

Foto: Tomas Melin.