Maktsalongens nya ordförande: Linn Svansbo

Måndag 20 november 2017. Facebook-flödet svämmar efter flera dagar fortfarande över av vittnesmålen under #metoo, #imaktenskorridorer, #närmusikentystnar, #tystnadtagning, #inteförhandlingsbart och en mängd andra upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp. Maktsalongen har årsmöte och jag får det otroligt ärofyllda uppdraget att bli organisationens nya ordförande. Aldrig någonsin har något haft så bra tajming, tänker jag. Tänk att få möjligheten att leda en feministisk organisation vars själva ryggrad är parti- och organisationsöverskridande systerskap – precis när vi behöver systerskapet som mest.

Maktsalongen har växt i en otrolig takt sedan Sara och Sofia startade organisationen för sex år sedan. En omsättning på nästan inga pengar alls har vuxit till miljonomsättning, och en verksamhet som till en början bestod av endast mentorskapsprogrammet har vuxit till en verksamhet som genererat allt ifrån böcker, utbildningar och föreläsningar, till lokala aktiviteter, methodkit, debattartiklar och, såklart – än idag flaggskeppet Mentorskapsprogrammet.

Under åren har Maktsalongen skaffat sig ett stort nätverk inom olika branscher och sektorer, och verkligen vuxit fram till en organisation som blivit proffs på unga kvinnors förutsättningar att leva sina engagemang och sitt ledarskap. Jag vill att Maktsalongens inflytande i jämställdhetspolitiken ska öka, och för att lyckas med det tror jag att vi dels behöver tycka i fler frågor som drastiskt påverkar unga kvinnors förutsättningar att må bra i sina engagemang och i sin karriär. Idag har vi stor legitimitet och stor kunskap om hur ungas psykiska ohälsa påverkar maktstrukturer i våra organisationer, men för att vara en feministisk rörelse på bred front behövs kunskap och ställningstaganden i fler frågor. Jag vill också att vi backar upp den kunskapen – och vår opinionsbildning – med att utvecklas som medlemsorganisation. Vi behöver faktiskt företräda vår målgrupp på riktigt – och för att hävda det mandatet behöver vi fler medlemmar. Vi behöver fortsätta stötta upp unga kvinnor i sitt befintliga engagemang, men vi behöver också öppna de rummen för fler.   

Medan #metoo-tsunamin drar fram över Sveriges alla patriarkala hörn behövs separatistiska rum och praktiskt systerskap finnas kvar och ta hand om svallvågorna. Där ska Maktsalongen finnas.

Arbetet med att fortsätta bygga en stor, stabil och långsiktig organisation med mycket att säga till om i jämställdhetspolitiken börjar nu.

Tusen tack för förtroendet.

LINN SVANSBO
Tillträdande ordförande för Maktsalongen