Maktsalongen goes UD

Förra veckan samlades ett gäng Maktsalongare, såna som går eller har gått Maktsalongens mentorskapsprogram för att göra ett studiebesök på Utrikesdepartementet. Det var ett peppat gäng som skulle få en rundtur i Arvfurstens palats där UD ligger och få höra mer om vad det egentligen innebär att bedriva en feministisk utrikespolitik.

13230670_10153507498027233_865114401_o

Den som tog emot oss och visade oss runt var Laila Naraghi som jobbar som politisk sakkunning och rådgivare åt utrikesminister Margot Wallström. Vi fick se alla storslagna rum, se tavlor av tidigare utrikesministrar och gå in och titta i Margots arbetsrum *star struck* Tyvärr var Margot utomlands och kunde inte hälsa på oss, men Laila var en riktigt superguide!

Förutom att få se huset ville vi såklart få veta mer om den feministiska utrikespolitiken som Margot driver. Laila berättade om några siffror som pekar på varför det finns ett så enormt stort behov av att arbeta med en feministisk utrikespolitik. Här kommer några av dem:

– 78 procent av platserna i världens parlament innehas av män.

– Mängder av ekonomiska orättvisor. Lönediskriminering, förhinder att äga och ärva, otaliga orättvisa ägandestrukturer. I södra Afrika står till exempel kvinnorna för 70 procent av jordbruksproduktionen men äger bara två procent av marken.

– Våld mot kvinnor. En av fem kvinnor och flickor kommer att bli offer för våldtäkt eller våldtäktsförsök under sin livstid. Enligt Världsbanken är i de flesta delar av världen ingen plats så osäker som en kvinnas eget hem. Mer än 700 miljoner kvinnor utsätts för fysiskt och psykiskt våld av sina makar, pojkvänner eller partners varje år. Straffriheten är omfattande. I många länder faller detta utanför lagen.  I vissa fall är det tillåtet.

– Av 585 förhandlade fredsavtal mellan 1990-2010, innehöll endast 92 stycken referenser till kvinnor.

– Mellan 1992-2011 var färre än fyra procent av undertecknarna av fredsavtal, och färre än tio procent av fredsförhandlarna, kvinnor.

Utrikesministern jobbar därför väldigt mycket för att lyfta dessa frågor på agendan, något som hon ofta är ensam att prata om. En konkret sak som hon gjort är att starta en grupp för kvinnor som är erfarna diplomater som kan vara med och förhandla fredsavtal. Ursäkten ”det finns inga kvinnor” finns även inom diplomatkåren, men genom att samla några av världens skarpaste förhandlare i ett nätverk visar de att det finns mängder av kompetenta och erfarna fredsförhandlare som är kvinnor.

Att utöva systerskap, att stötta och peppa varandra och heja på kvinnor som gör viktiga insatser för andra kvinnor är några av de absoluta grundpelarna i Maktsalongen. Därför passade vi på att avsluta besöket med att skicka en liten film till Margot. Och efteråt har vi fått höra att Margot blev superpeppad och glad för videon, så mission accomplished!