Lite mycket nu med Magnus Ek

Att det är lite mycket nu för alldeles för många beror ofta på strukturer, men det görs till ett individuellt problem. Sms-skolan i Lite mycket nu tänker vi är som ett överlevnadskit tills att strukturerna som går så många unga tjejer stressade förändras. Det finns mycket som behövs göras och många som behöver bidra till den förändringen. Därför vill vi veta mer om vad våra politiker tycker om vilken förändring som måste ske.

Därför har vi träffat ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Socialdemokraternas ungdomförbund, Liberala ungdomsförbundet, Grön ungdom och Unga feminister* för att fråga dem vad de vill göra för att minska stressen hos unga tjejer. Varje dag denna vecka kommer vi lyfta fram ett förbund per dag och få höra om deras lösningar. Först ut är Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Magnus Ek.

Vad vill ni i Centerpartiets ungdomsförbund göra för minska stressen hos unga tjejer?

Vi ser att det finns två vägar: den ena handlar om att behandla ett symtom och den andra handlar om varför unga mår dåligt från första början. Varför unga är så stressade är en svår fråga att komma åt politiskt och som kommer ta lång tid att förändra eftersom det är en mångbottnad fråga: det handlar om stress i skolan, press hemifrån och från samhället. Därför är det så viktigt att fånga upp det tidigt, innan en utvecklar allvarliga problem. 

Centerpartiet vill inför en ny vårdform som gör att en kan få ett första samtal direkt när en mår dåligt så att en inte måste gå och vänta. På sikt vill CUF att elevhälsan ska kunna fånga upp de som mår dåligt: vi vill inte bara att elevhälsan ska få mer resurser utan ge elevhälsan ett ansvar att lotsa unga till rätt stöd och sätta upp en ”en dörr in”-princip. Oavsett vad du behöver hjälp med ska du vara trygg i att elevhälsan är vägen dit. 

Många unga är inte vana vid att prata om stress och psykisk ohälsa med sina föräldrar. Därför är det viktigt att vi generellt blir bättre på att prata om dessa frågor men att det också ska bli tydligare hur en kan söka hjälp. Det är då viktigt att en från början kan få kompetent hjälp och få stöd i att förstå varför en mår dåligt.

Du är också ledare för ett ungdomsförbund med massa engagerade personer. Vad tycker du är viktigt att göra som ledare för en ungdomsorganisation för att förebygga och förhindra stress bland de aktiva i din organisation?

Vi har börjat prata om hållbart engagemang. Det har funnits många som slutar engagera sig, inte för att de inte längre vill vara engagerade utan för att de inte orkar. Och det är inte okej. Därför är det viktigt vi gör det lätt för personer att vara engagerade och ändra arbetet så en kan vara engagerad utan att må dåligt. De förtroendevalda hos oss upplever ofta höga krav, så därför måste vi vara med och sätta rimliga förväntningar och skapa en rimlig bild av vad en kan och vill genomföra. Där hamnar vi snett ibland och det gör att vissa känner att de inte kan lämna över saker utan att lämna organisationen i sticket. Då är det viktigt att komma ihåg att det är vi själva som sätter målen och att utan oss som är engagerade så hade inget alls gjorts – allt vi gör är därför en bonus. Det måste vi som organisation berätta för alla aktiva.

*Moderata ungdomsförbundet och Kristdemokraternas ungdomsförbund har avböjt att delta. Ung vänster har inte svarat på vår förfrågan.