Kvinnornas OS

Maktsalongens team är tillbaka efter sommarledigheten och redo för en ny höst i jämställdhetens anda. Mycket spännande är på gång, bland annat en mentorskapsprogramshelg om två veckor där adepterna kommer få träffa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och jobba med retorik och den sista augusti är en dag att skriva in i kalendern för då kommer vi släppa en stor grej som vi jobbat med hela våren och är så peppade på. Alla ni som var med på ”Hur låter ett nej?” i Almedalen har fått en liten föraning om vad som är på gång.

Men mer om det senare. Nu vill vi istället snacka om augustis stora grej, nämligen OS. Även om en inte är speciellt sportintresserad i övrigt går det inte att undgå de häftiga framsteg som kvinnor gjort under OS, vissa saker som (tyvärr) var helt otänkbara för bara ett par år sedan.

OS i Rio är det mest jämställda sedan de Olympiska spelen sedan starten 1896 då 45% av de tävlande är kvinnor. Och Usain Bolt i all ära, men några av de coolaste OS-nyheterna står kvinnorna för. Här kommer några av de häftiga grejer som hänt:

  • Sara Ahmed från Egypten är den första kvinna arabiska kvinnan som vann en medalj i tyngdlyftning och den första egyptiska kvinnan som någonsin tagit en medalj i OS.
  • Ibihaj Muhammed från USA är fäktare och den första amerikanska idrottare som tävlar i hijab.
  • Vid OS-invigningen var det en kvinna som kommer tävla i de paralympiska spelen som var fanbärare för Iran.
  • Svenska simmerskan Therese Alshammar (som var Sveriges fanbärare under invigningen) blir historisk under detta OS eftersom hon är den första kvinnan som deltagit i sex OS.
  • När Simone Manuel från USA vann 100 meter fritt blev hon den första afroamerikanska kvinna att vinna en medalj i en individuell simgren.

Det här är bara ett axplock av alla de fantastiska idrottsprestationer som kvinnor stått för OS hittills och då kommer spelen pågå ett bra tag till. Jämställdhet är något som berör alla och som sker överallt. Därför tycker vi det är så kul att det börjar synas även i OS-sammanhang. Så sportintresserade eller inte, vi kommer i alla fortsätta följa alla coola kvinnor i OS.