Känslomässig köttfärs – de hotade

Igår sändes ett reportage i Uppdrag granskning – De hotade. Reportaget handlar om hur kvinnor som är journalister, opinionsbildare och politiker hatas och hotas, på nätet, via brev eller genom sms och telefonsamtal till deras egna telefoner. Åsa Linderborg, Rossana Dinamarca, Mona Sahlin, Birgitta Ohlsson och Alexandra Pascalidou medverkade i programmet och berättade om de hot och hat som de uppsätts för, om och om igen. Åsa Linderborg berättar att det finns en prislapp på 400 000 kr på hennes huvud. Mona Sahlin berättar om det faktum att hon måste leva med ständigt skydd av livvakter. Birgitta Ohlsson berättar att hon skulle kunna skriva en hel bok på ämnet ”Män skriver till Birgitta Ohlsson”. Rosanna Dinamarca berättar om de sms-hot hon fått och vi får följa med på rättegång mot en av de män som hotat henne och 10 andra kvinnor varav 9 av de andra också är politiker. Alexandra Pascalidou berättar om hur hon måste lura sin dotter för att för att hon inte ska märka att hennes mamma är rädd.

Hatet och hoten mot dessa kvinnor är nästan alltid av sexuell karaktär. Det handlar om hur de ska våldtas eller hur de som hotar skulle få orgasm av att se dem dö. Rossana Dinamarca och Mona Sahlin upplever att hoten har ökat de senaste åren. I början fick Mona rådet från sitt eget parti (S) att inte prata om hoten som hon fick.

Skärmklipp 2016-02-11 10.38.03

Hat och hot mot kvinnor som är journalister, opinionsbildare och politiker är ett enormt demokratiproblem. Det gör att kvinnor censurerar sig själva, inte orkar skriva ytterligare en text eller ta ytterligare en debatt på ett ämne som de vet kommer fylla deras inkorg med hot om våldtäkter. Det gör att kvinnor väljer bort att ett fortsatt engagemang inom politiken och leder till det som Mona Sahlin kallar för selektiv demokrati – alltså ingen demokrati alls. Om inte alla kan engagera sig på samma villkor utan risken att bli hotade och hatade för sitt arbete eller engagemang hotas hela demokratin. Det lämnar tomma stolar där det borde ha suttit kvinnor.

Hot och hat hindrar kvinnor med makt från att göra sin jobb, från att stanna kvar på sina poster och från att må bra. Vi i Maktsalongen vill att alla, oavsett vilket kön de har, ska kunna vara ledare, få och utöva makt, göra skillnad. Att kvinnor hotas av män är ett hot mot kvinnors möjlighet att få makt och är avskräckande för de som vill göra skillnad. Gärningsmannen som finns med i detta reportage menar att Rossana Dinamarca ”tigger om att få sånt här”. Han tycker att ”andra skriver ändå värre saker” än vad han har gjort och på frågan om vad han tänker kring vad han har utsatt de 11 kvinnor som är målsägande i rättegången mot honom svarar han att ”det är inget man går och funderar över”. Han ger sig själv rätten att hata kvinnor för han tycker att de tigger om det och för att andra ändå skriver värre saker och sen funderar han inget mer på det.

Tänk er att det sitter en ung, engagerad kvinnor hemma och kollar på detta reportage. Hon kanske har drömt om att bli journalisten som granskar samhället, opinionsbildaren som kommer med knivskarpa analyser om samhällesutvecklingen eller politikern som står upp för det hon tror på, så som alla människors lika värde. Hur påverkas hon av att se detta reportage? Hur påverkas hon av att få veta hur kvinnor med hennes drömjobb behandlas? Hur påverkas hennes tankar om att förändra världen när hon vet att detta är en verklighet för många av de kvinnor som idag jobbar med att göra världen bättre? Kanske blir hon skitförbannad och bestämmer sig för att det är just det hon vill förändra och vägrar ge sig. Men kanske blir hon rädd. Kanske vill hon inte utsätta sig själv eller hennes närstående för detta. Kanske ger hon upp sig dröm och börjar drömma om något annat. Där har vi en enorm del av problemet. När kvinnor med enormt potential inte orkar, vill eller vågar. De som vi aldrig får höra berätta om hatet för att de slutade redan innan det började komma. De som aldrig blev ledarskribenter, samhällsdebattörer, riksdagsledamöter, ministrar eller partiledare.

En cool person sa en gång till oss att kvinnor engagerar sig ideellt för att förändra världen medan män ofta engagerar sig ideellt genom att hata de kvinnorna. Och det gör oss så jävla förbannade! Att kvinnor ska kunna bli politiker, journalister eller opinionsbildare och prata, tycka och skriva om precis vad de vill måste vara en självklarhet idag; något som gårdagens program visar att det inte är. I Sverige år 2016.