Jämställdhetslästips

begrepp_feminism

Har ni någon gång känt den där känslan när ni vet att ni har rätt eller är något på spåren, men har svårt att komma med argumenten eller exemplen som krävs för att bevis det du känner i magen? Så blir det lätt med jämställdhet och feminism. Det finns så mycket att läsa och veta, vilket lätt gör att en tror att en måste kunna allt för att få kalla sig feminist. Det tycker inte vi. Det finns flera sätt att definiera feminism, men för oss innebär det att vi ser att gruppen kvinnor är underordnade gruppen män, att denna maktordning beror på strukturer och inte på individer och att vi vill förändra denna maktordning genom att skapa jämställdhet. Håller du med om det, då tycker vi att du kan kalla dig feminist. Svårare än så behöver det inte vara.

Men självklart kan det alltid vara bra att läsa på och framförallt om du är intresserad. Men vart ska en börja då? Här listar vi lite olika bloggar, böcker, Ted-talks och annat som vi tycker kan vara värt att läsa om en vill lära sig mer om jämställdhet och feminism.

JÄMSTÄLLDHET 

På tal om kvinnor och män tas fram av SCB och innehåller både en historisk tillbakablick om viktiga jämställdhetsreformer i Sverige och sedan jämställdhetsstatistik inom en rad olika områden, bland annat hälsa, utbildning, inkomst, kriminalitet och inflytande.

Detta med skillnader i lön kan vara lite knepigt att förstå, här finns en blogginlägg som förklarar det.

Här ett blogginlägg som förklarar varför ojämställdhet inte är ett lyxproblem.

Detta Ted-talk av Caroline Heldman handlar om vad objektifiering är, att 96% av alla objektifierade kroppar är kvinnors kroppar och varför det är ett problem.

Här är Maktsalongens rapport om jämställdhet i det unga civilsamhället.

FEMINISM

Vill en få en snabbgenomgång av vad feminism är och en liten historisk genomgång så är Wikipedia sida om feminism ett bra ställe att börja.

Chimamanda Ngozi Adichie är en fantastisk författare som också har hållt två fantastiska Ted-talks. Det här handlar om varför alla borde vara feminister (kanske känner ni igen delar av det från att Beyoncé samplade det i sin låt Flawless) och det här handlar om varför det är farligt med ett för ensidigt perspektiv.

Rummet är en plattform för rasifierade feminister och anti-rasister.

Boken ”Feminism” av Lena Gemzöe går på ett väldigt pedagogiskt sätt igenom vad feminism är för något.

För den som gillar serier finns ett flertal feministiska serietecknare. Förutom att en lär sig massor är det oftast väldigt roligt. Liv Strömquist, Nanna Johansson och Lisa Ewald är exempel på ett par.

Bianca Kronlöfs Youtube-filmer pekar på allt från shit snubbar säger till feminister till den hyllade Så jävla PK!

I appen ”Tjejsamlat” finns tips på allt ifrån filmer och tv-serier till bloggar, böcker, tidningar, TV-spel och podcast där kvinnor tar plats.

Detta är självklart bara ett ytterst litet axplock av allt som finns, men förhoppningsvis kan det vara till hjälp för att ge lite ny fakta och lite nya argument att backa upp magkänslan med.