#ingaursäkterkvar

Härskarteknikerna hade under lång tid haglat på styrelsemötena. Jag lämnade varje möte med en diffus men jobbig känsla i magen och hade alltid samma fundering: vad var det som hände egentligen? Det tog ett tag innan jag förstod att det handlade om härskartekniker. Det tog ytterligare ett tag innan jag vågade lyfta detta på ett styrelsemöte. Jag föreslog att vi på något sätt skulle jobba med att förändra vårt mötesklimat. Alla var med på tåget. Men vi skulle inte hinna det på detta eller nästa möte, men sen så! Månaderna och mötena gick, men snacket om härskartekniker uteblev. Varje gång jag lyfte frågan blev svaret detsamma: nästa gång, vi hinner inte nu. Tillslut var det äntligen dags! V bjöd in en föreläsare som skulle berätta om härskarteknikerna och sedan skulle vi i styrelsen diskutera vad vi kunde göra för att förändra vårt mötesklimat. Men tiden blev knapp. Föreläsningen fick kortas ner och den efterföljande diskussionen prioriterades bort. Frågan lyftes aldrig igen under min tid i styrelsen, men härskarteknikerna fanns såklart kvar.

Ja, vi har säkert alla hört dem. Ursäkterna om varför det inte går att jobba jämställt. Att tiden inte finns. Att representationen av kön är jämn i styrelsen och att det därför inte finns något jämställdhetsproblem. Att det inte är valberedningens fel att inga tjejer kandiderar till styrelsen. Listan kan göras lång, för det finns tyvärr ingen brist på dåliga ursäkter om varför det inte går att jobba jämställt.

Vi är trötta på dem, de dåliga ursäkterna. Vi vill att de inte ska få finnas längre. Vi vill inte att någon ska kunna säga en dålig ursäkt och komma undan med det.

Därför har vi skapat sajten ingaursäkter.se Den 6 oktober kommer sajten fyllas med dåliga ursäkter och våra och andra experters bästa tips på hur du i din organisation kan jobba jämställt och på så sätt äntligen göra slut på de dåliga ursäkterna. Fram tills dess kan du gå in på sajten och signa upp för att vara med i vår testgrupp där du kan vara med och se sajten växa fram. Du får också gärna dela med dig av de sämsta ursäkterna du har hört för att inte jobba jämställd under #ingaursäkterkvar. För vet ni: snart finns inga ursäkter kvar!