I can’t believe I still have to protest this fucking shit

I höstas demonstrerade tiotusentals kvinnor i Polen mot ett förslag om att förbjuda abort. På en av kvinnornas plakat stod det I can’t believe i still have to protest this fucking shit”. Briljant plakat som såklart spreds som en löpeld på internet. Texten på plakatet var det första som dök upp i mitt huvud när jag vaknade idag, dagen som Donald Trump blir president i en av världens viktigaste demokratier. Jag är så urbota trött på att vi hela tiden tar ett steg fram, tio steg bakåt. Att allt USA kunde få i form av framflyttade positioner för kvinnor, högre minimilöner, möjlighet att kunna jobba OCH skaffa barn, billigare att gå på universitet etc etc nu får stå på hold för att en galning ska styra landet. Det hade inte varit perfekt med Hillary Clinton som president heller, men vi hade iallafall kunnat fokusera på att ta oss framåt, istället för att försöka kämpa för att behålla det som vi redan har.

Men även om det känns tungt så finns det ingen annan väg framåt än att protestera, organisera oss och forma nya strategier för det vi tror på. Därför känns det så mäktigt att två miljoner (!!!) människor över hela världen imorgon väntas demonstrera i ”Womens march” för att stå upp för solidaritet, för allas lika värde och för att ge Trump ett viktigt statement på hans första arbetsdag som president. Initiativet startade i Washington där 200 000 personer väntas dyka upp. Talaruppställningen är stark (hade gärna kollat på ex Gloria Steinem, Angela Davis, Janet Mock och Scarlett Johansson). På 616 platser i världen arrangeras syster-demonstrationer för att visa stöd, bland annat i Stockholm och Åre.

Motståndet mot Trump har växt enormt sen valdagen i november. Trumps förtroendesiffror sjunker som en sten. Jag chattade med en kompis från LA igår som berättade att hon bara den här veckan blivit inbjuden till tre plakat-verkstäder inför alla demonstrationer. Donationerna och stödet till organisationer som Planned Parenthood ökar.

Jag hopps att Trump blir ett kort kapitel i historieböckerna. Och att demonstrationen i Washington imorgon blir starten på något nytt. År 1913 demonstrerade Sufragetter dagen efter president Woodrow Wilsons ”inauguration” för att protestera mot att kvinnor inte hade rätt att rösta. Det tog lite tid, men sju år senare hade kvinnor rösträtt. Det där skitförslaget som regeringen i Polen la i höstas om att göra en av världens strängaste abortlagar ännu strängare drogs  tillbaka. Tack vare de starka protesterna från kvinnor.

Så hörni. Slut upp. Fortsätt protestera. Kl 14-16 på Norrmalmstorg i Stockholm imorgon kör vi!