Hoten och hatet

Igår hade jag, Sara, och Sofia som också är grundare av Maktsalongen möte med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Vi hade ett superbra möte. Annika var jätteintresserad av våra perspektiv på jämställdhet och stress och verkligen peppad på att jobba tillsammans för att skapa förändring. Vi kommer förhoppningsvis kunna återkomma med nyheter om stordåd snart, men tyvärr är det inte det som detta inlägg handlar om.

Efter mötet var det dags för den klassiska ta-bild-med-minster-studen. Bilden la vi upp på Facebook och Instagram och vi fick massa peppiga likes och kommentarer. Men, för första gången fick vi också två hatkommentarer. Kommentarer som handlade om våra könsorgan, vad vi skulle göra med dem och hur oönskade vi var. Jag var på väg till ett möte när jag pratade med min pappa på telefon och han berättade om kommentarerna som då hade kommit några minuter innan och som han hade hunnit se före mig.

Kommentarerna tog vi självklart bort direkt, men först efter att ha tagit skärmdumpar. Vi har skickat en anmälan till Facebook och kommer även att göra en polisanmälan.

Att kvinnor som engagerar sig möts av hot och har är tyvärr ingen nyhet, vi bloggade om det för inte alls längesen. Vi i Maktsalongen har hittills varit i stort sett förskonade från hot, hat och obehagligheter. Det sjuka är att i den jämställdhetsbransch som vi på sätt och vis tillhör så är det något ovanligt. Våra kollegor i andra liknande organisationer öppnar inte sin egen mail eller kollar igenom sin egen Twitter dagen efter att de skrivit en debattartikel, eftersom det är för jobbigt att gå igenom allt hat och alla hot själv. Vi har kollegor som regelbundet har kontakt med polisen, som i perioder inte kan bo hemma av rädsla för att någon person någon dag ska göra verklighet av sina hot.

Det vi drabbades av igår är en liten petitess i relation till många andra vi känner. Men hat och hot kan aldrig bli något litet och ska aldrig göras till något litet. Det var två kommentarer, men för oss är det självklart att vi ska polisanmäla. För att hota någon på nätet är aldrig okej.

Nohate

Bilderna i blogginlägget kommer från kampanjen Europarådets kampanj No Hate Speech Movement. Kampanjens syfte är att höja kunskapen, särskilt hos barn och ungdomar, om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans samt mobilisera för att främja mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet på internet. Gå in på kampanjens hemsida för att läsa mer.