Sexualupplysning och livslång kärlek

Det är alla hjärtans dag idag! Vad passar inte bättre än att hylla kärleken (och sexet)?

 

Maj-Briht Bergström-Walan är kanske inte ett namn alla känner till men hon var Sveriges första sexolog och var även legitimerad psykolog och sexualforskare. Under 1969 var hon med i arbetet kring den kontroversiella men också banbrytande sexualupplysningsfilmen Ur kärlekens språk. Det ropades censur, filmen beslagtogs i den amerikanska tullen och fick inte visas förrän 1971. Maj-Brihts dåvarande make ställde ett ultimatum att det var han eller sexualupplysningen, då han tyckte att filmen var allt för ogudaktig. Maj-Briht valde det senare utan att tveka.

1974 träffade hon psykologen Helle Høpfner Nielssen på en konferens i Oxford. Det klickade mellan dem direkt och ett glas rödvin blev flera glas rödvin och slutade med att Helle knackade på Maj-Brihts hotellrum mitt i natten. Helle har berättat att hon direkt föll för Maj-Briths värme och utstrålning. Maj-Briht å andra sidan kände direkt att hon hade hittat hem. De förlängde sin resa med en tur till London. Två år senare flyttade de ihop och 2007 gifte de sig.

Deras gemensamma intresse för sex och psykologi var inte bara något som hjälpte dem att hålla ihop alla år, enligt Maj-Briht, utan de samarbetade även ofta i sitt arbete och släppte tre böcker tillsammans: Den svenska kvinnorapporten: kvinnor i Sverige berättar om sitt sexliv, G punkten och andra nya rön om mänsklig sexualitet samt Din bok om kärlek och sex: en vägledning för tonåringar.

 

Maj-Briht och Helle levde ihop tills de dog, 2014 respektive 2013, och ligger nu begravda tillsammans på Skogskyrkogården i Stockholm. SVT Play har en väldigt fin dokumentär om Maj-Briht och Helle, detta sanna power couple, och deras kärlek. Den heter Löftet finns här.

Så passa på att se den och minns två av Sveriges viktigaste personer inom sexualupplysningen, och deras kärlek. 

PALOMA HALÉN ROMÁN
Nätverks- och utbildningsansvarig