Hedersmedlem Birgitta Ohlsson

Tidigare i höstas utsåg Maktsalongen sin andra hedersmedlem! Den som tidigare är hedersmedlem är Mona Sahlin och numera har hon sällskap av supercoola Birgitta Ohlsson. Hedersmedlemskapet går till personer som gjort mycket i systerskapets namn och här kommer motiveringen till varför Birgitta utsågs:

Du välkomnas som hedersmedlem i Maktsalongen för att du har gjort en viktig insats för att främja systerskapet i samhället och inom svensk politik. Genom att generöst dela med dig av dina egna erfarenheter av att vara kvinna med makt som har hamnat i blåsväder för att du står upp för dina värderingar och för andra kvinnor vet vi att du har bidragit till ett samhälle där det är enklare för kvinnor att få och ha makt. Du är en person som genom din inspiration och generositet har bidragit väldigt mycket till Maktsalongen.

Vi ville såklart att ni skulle få veta mer om vår nya hedersmedlem, så här kommer en intervju med Birgitta!

ska%cc%88rmklipp-2016-12-08-11-29-45

  • Grattis till hedersmedlemskapet Birgitta! Hur känns det?

Fullkomligt feministiskt fantastiskt! Det känns som om jag på något sätt varit med ända sedan Maktsalongen drog i gång. Jag gillar verkligen konceptet att vara en bred rörelse med individer från olika branscher, organisationer, föreningar och partier. Det är viktigt att kunna dela erfarenheter, våga vara stark, svag, nyfiken, säker, öppen och oviss tillsammans med andra likasinnade. 

  • Du har ju blivit utsedd till hedersmedlem eftersom vi tycker att du har lyft fram systerskap i svensk politik. Hur tycker du själv att du gör det?

Jag tror på att vara generös mot andra tills de bevisar motsatsen. Jag tror på snällhet som gott ledarskap. Att vara snäll, men inte dumsnäll. Det är ett feministiskt ABC för alla att lära sig härskarteknikerna, försöka förstå dem och lära sig sin egen individuella taktik för hur just du bemöter dem bäst.

  • På vilket sätt tänker du att du bidrar till att fler kvinnor i framtiden vill arbeta med politik och samhällsförändring?

Jag tror på vikten av att vara förebild och att försöka leva som vi lär. Att helt enkelt vara en ur och skur feminist och inte en konjunkturfeminist. Både som mamma, medarbetare och människa med uppdrag.

  • Du kommer ju snart att släppa en bok. Kan du berätta lite om vad den kommer handla om?

Boken heter Duktiga Flickors Revansch som kommer ut i början av 2017. Jag längtar efter att få bli inbjuden till Maktsalongen för att tala om duktiga flickor! Samhällets syn på högpresterande kvinnor skevar. Vi har bland annat hört röster som menar att kvinnor ska sluta vara duktiga och sänka kraven på sig själv. I själva verket har vi mycket att lära av den duktiga flickan. Flit, strävsamhet och höga förväntningar möjliggör klassresor, krossar glastak och får drömmar att slå in. Den här boken är ett personligt och politiskt försvarstal till de duktiga flickorna, och visar vilken frihet som kommer med att vara ”duktig”.

Grattis Birgitta och välkommen till Maktsalongen!