Backabrev #3: Hatet som hindrar

I ett program som sändes i SVT 2013 läser kända kvinnor upp hotfulla mail, brev och kommentarer som de fått av män. Texterna är helt sjuka. Män som näthatar kvinnor, så hette programmet.

Det finns många fler kvinnor som drabbats av näthat än de som filmades av Uppdrag granskning i programmet från 2013. Annika Strandhäll har kallats för hora i ett klipp som direktsändes på ett annat partis sociala medier. Isabella Löwengrip och Alexandra Pascalidou har gått ut och berättat om vad de har fått utstå. Rossana Dinamarca har anmält hot som riktats mot henne. Och Josefine Jinder har pausat sitt eget Instagramkonto under en vecka, det var veckan när hon var programledare för Musikhjälpen och fick för många hatiska kommentarer.

De här berättelserna har lett till diskussioner kvinnohatet på internet. Om hur vissa använder internet för att försöka tysta kvinnor som hörs, om hur kvinnor i ledarpositioner blir måltavlor och samtidigt om hur svårt det är att skydda någon från näthatet. Du som drabbas är ensam. Stäng av din instagram. Stäng ner din Twitter. Markera dina hatmail som skräppost.

Hatet mot mäktiga kvinnor tillsammans med vetskapen om att något skydd inte riktigt finns leder till att många unga kvinnor tvekar inför att ta plats. Är det värt att ta den här positionen i det här spännande projektet? Att publicera den här debattartikeln? Att söka det här jobbet? Är det värt att tacka ja? Att synas, höras, bli känd? Är det värt det, när priset är att leva under hot. Bli näthatad. Få en otrygg vardag.

Det här skapar tomma stolar i riksdagen, kommunfullmäktige, på tidningsredaktionen, på teaterscenen. Tomma stolar där det borde ha suttit kvinnor. Tomma stolar som då istället fylls av män.

Vi har ett demokratiskt problem när kvinnor, transpersoner, feminister och personer som rasifieras hindras från att ta plats i offentligheten genom hat och hot. Tänk på rösterna, idéerna, tankarna, perspektiven och förändringarna som går förlorade. Tänk på henne som hade kunnat bli nästa Åsa Linderborg. Tänk på hen som hade varit Alexandra Pascalidous efterträdare, men som efter en text i lokaltidningen fick för många osakliga kommentarer och personlig påhopp för att vilja skriva en till. Tänk på honom som ville göra en feministisk pjäs men inte vågade. Tänk på henne som vill sitta i riksdagen, men som vet hur Rossana Dinamarca drabbats av hat och hot och flera gånger deltagit i rättsprocesser till följd av det.

En förändring måste ske. Det kan inte vara riskfritt att hota och hata på internet, men farligt att höras och synas som kvinna.

SARA HARALDSSON
Generalsekreterare för Maktsalongen

Hur backar vi varandra mot hot, hat och diskriminering? Det handlar #Backabreven om!
Skriv ditt eget brev och posta under #Backabreven!