Framtiden har inte kommit / Yasmin Hussein

 

Hur ska vi förhålla oss till växande sexism, normaliserad rasism, alternativa fakta, hot mot grundläggande kvinnliga rättigheter och hat mot ledande kvinnor? Världen går bakåt, hur går vi framåt? Det är temat för Maktsalongens kvinnodagsvecka. Idag är det Yasmin Hussein som gästar bloggen.

Yasminlanskap

Yasminquote

Även om åren går och jag samlar på mig lärdomar om mäns gränslöshet – så blir det inte bättre. Jag är 28 år och trodde det skulle ha ordnat sig vid det här laget. Det ingick i mina framtidsplaner att fixa ett kvalificerat jobb, tak över huvudet och att inte längre bli överkörd av män. Det sista har inte ordnat sig och jag känner mig lurad av vuxenlivet. Vill reklamera nånstans.

Och nu syftar jag inte på stora samhällsproblem som löner, våld mot kvinnor och ojämlikt pensionssystem. Jag pratar om vardagsliv. Enkla småsaker som gör mig galen. Grejer som händer varannan dag.

Exempelvis män som ser kvinnor som sina assistenter och ger en dåligt samvete för att man inte ställer upp på det. Vuxna män. Häromdan var det en snubbe som inte orkade dokumentera ett seminarium hans företag arrangerade så han mailar mig och frågar om jag inte vill skicka några bilder. Visst, jag var där och tog bilder (för en helt annan organisation) och kan självklart dela. Men det slutar inte där, han vill ha specifika bilder och vinklar som jag inte har och blir irriterad för det.

”Jag jobbar inte för dig och varför fotade du inte ditt eget jävla seminarium?” vill jag maila tillbaka men det gör jag inte för en dag kan nån hacka och läcka mina mail som de gjorde mot Hillary så det är lika bra att ha god ton i sina mail. Men varför ger han mig dåligt samvete för detta? När blev det mitt jobb att täcka upp för denna främling? Gud skapade mig inte för att göra gratisjobb åt lata män.

Det här händer regelbundet. Kvinnor gör grovjobbet i projektet medan deras manliga kollegor får ta hand om visionerna, strategin och i princip allt kreativt. De är assistenter åt genierna som senare också får all kredd. Och ja, jag trodde faktiskt i ungdomen att det här skulle försvinna i nån ljus framtid. Lite som mina finnar.

Egentligen borde jag också avsluta denna text med lite pepp och hopp. För jag vet att många unga tjejer läser Maktsalongens blogg. Unga ledare i civilsamhället som säkert känner igen sig. Självklart kan vi göra något åt maktobalansen och se till att kvinnor inte utnyttjas och förminskas. Självklart.

Men på vägen dit hjälper det kanske att inte ha orealistiska förväntningar på vuxenlivet. Framtiden har inte kommit.

YASMIN HUSSEIN

Gästbloggare och programledare för Maktsalongens mentorskapsprogram