Det ovärderliga mentorskapet

maktsalong003913-000032

Innan jag själv blev mentor trodde jag att alla som var mentorer bara gjorde det för att vara snälla, att de såg det som ett sätt att ge tillbaka för att någon annan i en annan tid hade hjälpt och stöttat dem. Sedan blev jag själv mentor och insåg hur extremt mycket jag lärde mig om själv. När min adept frågar hur jag hanterar en viss situation måste jag gå tillbaka i mig själv och fundera. Det är väldigt utvecklande. Två andra som vet detta är Josephine Bladh och Klara Nilsson. Båda har varit mentorer i Maktsalongens mentorskapsprogram. Josephine har en bakgrund som förbundsordförande för Sveriges elevråd – SVEA och förbundssekreterare för Vi Unga och Klara har varit kanslichef på Rädda Barnens Ungdomsförbund.

– Jag ställde upp som mentor för att om jag kan hjälpa någon så vill jag göra det, för det är ovärderligt. För mig har det varit  ett sätt att skörda det jag har varit med om, vad har jag lärt mig och på vilket sätt, säger Josephine.

– Jag har själv varit adept i ett mentorskapsprogram och tyckte det var väldigt utvecklande. Jag har fortfarande kontakt med min mentor. Hon brukade säga att hon också fick ut så mycket genom att vara min mentor. Då kunde jag inte förstå hur och vad hon kunde få ut, tyckte bara hon var så snäll som ställde upp och gav sin tid. Nu förstår jag vad hon menade. Jag blev väldigt smickrad när Maktsalongen ville att jag skulle bli en av deras mentorer och inte adept, jag trodde först de hade skrivit fel, berättar Klara.

Josephine tycker att det har gett henne mycket självinsikt att vara mentor i Maktsalongens mentorskapsprogram. Klara menar att hon har lärt sig väldigt mycket av att vara mentor eftersom det handlar om att hjälpa någon annan att hitta sina egna svar istället för att som chef berätta för dem hur de ska göra.

Så hur funkar det egentligen att träffa en helt främmande människa och försöka hjälpa den med den personens utveckligen? Klara säger:

– Matchingen med adept och mentor var så bra! Det funkade så bra mellan oss. Vi hade samma synsätt på ledarskap. Det fanns en tillit från första stund och så är det ju inte med alla människor. Även om vi såklart inte höll med varandra om allt för det.

Både Klara och Josephine tycker att även om det tar en del tid så ger det väldigt mycket mer tillbaka i energi och pepp.

Just nu söker Maktsalongen nya mentorer. Läs mer och sök här!