Backabrev #2: Sluta vara oumbärlig

Från skolan till mötet, från mötet spelning, från spelning till träning, från träning hem till mer skola. Hur är det? ”Det är bra, jag är bara lite trött. Lite mycket nu, du vet.” Ja, vi vet hur det kan vara när det är ”lite mycket nu”.

Det är så lätt att säga åt någon annan att ta det lite lugnt, vara lite lediga och prioritera det som är viktigt. Men det är inte alls lika lätt att ta hand om sig själv på samma sätt som du råder andra.

När vi frågar hur det är med någon riktar vi lätt in oss på prestationer. För det är lätt att börja prata om planer och spännande saker vi gjort när någon frågar hur det är. Att fråga hur vi mår blir nästan synonymt med att fråga vad vi gör. Men det vi ofta glömmer är att se bortom resultaten, sätta oss ner och se varandra i ögonen. Det är ofta då vi kan inse att allt inte är ”bra, bara lite mycket nu”, och det är då vi tillsammans kan reda ut vad som egentligen är bra och inte. För det är svårt att prioritera. Att välja bort istället för att göra det viktiga först och det oviktiga sen.

Jag går oftast inte på massa möten och andra saker för att jag känner att jag måste, utan för att det är roligt och jag vet att jag får otroligt mycket tillbaka från det. Därför blir det svårt att välja bort och därför är det extra viktigt att vi är vaksamma på varandra. Att vi håller ihop och håller koll på varandra så att ingen tar på sig för mycket. Att vi inte bara hjälps åt med de uppgifter vi tar på oss, utan också att vi säger nej åt varandra när vi inte kan göra det själva. För när vi tar på oss saker tillsammans är det lättare att bolla mellan varandra och lättare att anpassa arbetsbördan efter hur mycket tid och energi vi har just för tillfället.

Ingen orkar vara oumbärlig. När verksamhet står och faller med en själv gör att det roliga försvinner och tvånget tränger sig på. Det gör att saker som brukade vara roligt istället bli ångestfyllt. Nyckeln till hållbart engagemang är alltså att inte alltid behövas. Att saker kan fungera utan dig och att du därmed inte behöver vara med på allt. Därför måste vi också bli bättre på att peppa och berömma varandra för annat än det vi presterar. För vi är bra på så mycket, men att vila och tänka på ingenting är vi nog många som måste bli bättre på.

För att stärka systerskapet måste vi bli bättre på att fånga de korta ögonblicken. Bli bättre på att backa varandra i vardagen.

LOTTA WIECHEL
Elevkårsaktiv och vice ordförande för SSU Umeå

En av kvinnorna i Maktsalongen Umeå som varit med och tagit fram Backamanifestet

 

Hur backar vi varandra mot hot, hat och diskriminering? Det handlar #Backabreven om!
Skriv ditt eget brev och posta under #Backabreven!

Bildcredd: Sara Andreasson