Av hela mitt hjärta / Madeleine Ruuth

Nu bjuder vi in till #Maktbrunch i fem städer – Göteborg 14 maj, Växjö 21 maj, Umeå 28 maj, Malmö 3 juni och Stockholm 18 juni! För att peppa inför dessa mäktiga bruncher har vi frågat unga ledare i de fem städerna frågan ”vad är MAKT för dig?”

Nu på söndag är det dax för Maktbrunch Umeå och därför är den här veckans gästbloggare Norrlands egna Madeleine Ruuth!


Tänk dig en påse lördagsgodis. Fast istället för godis, så är påsen fylld av olika typer av ideellt engagemang. Under i stort sett hela min uppväxt var jag omgiven av föreningsliv, partipolitik, fackligt engagemang, idrotts- och byaföreningar. I min värld var det lika naturligt att ha ett engagemang som det var att borsta tänderna på morgnarna.

Samtidigt har jag varit rädd för makt nästan hela mitt liv. Rädd för vad personer med makt ska göra, och de konsekvenser det ska få. Men också rädd för vad jag skulle göra om jag fick för mycket av den (läs: i princip någon alls). Samtidigt kan jag känna att det är svårt att utöva någon större makt och samtidigt bo i norr, när de flesta beslut fattas så långt bort i en verklighet som är en helt annan.

När jag började högstadiet blev jag vald till elevrådsrepresentant. Jag förstår nog fortfarande inte riktigt hur det gick till. Min klass var en alldeles färsk sammanslagning av flera olika skolor, och jag var inte precis den som stod i centrum. Ändå verkade den här gruppen främlingar helt övertygade om att det var jag och ingen annan som var bäst lämpad att föra deras talan. I den mån det nu gick på en liten skola i en liten kommun i Norrbotten.

Jag har, kanske framför allt sedan jag fick frågan om att skriva det här inlägget, börjat värdera makt som något mer relativt. Tänkt mer på vad civilsamhället betytt för mig, och hur viktigt det var för att jag skulle kunna bli en person jag kan vara stolt över, få vara min egen och göra saker jag tror på av hela mitt hjärta.

Tänkt mer i termer av ledarskap och medskapande än inflytande och påverkan. Egentligen skulle jag önska att det alltid var så – överallt och hela tiden – oavsett om det handlar om ett världsförändrande beslut eller att förvalta arvet av en förening som någon annan byggt upp.

Och förhoppningsvis göra det tillräckligt bra för att någon i framtiden ska se likadant på något jag har gjort.

Madeleine Ruuth

Ordförande för Popkolloföreningen She’s Got the Beat, processledare för CAN:s ungdomsprojekt Local Hero och hedersmedlem i Umeå studentradio

Anmäl dig senast på torsdagen innan varje #Maktbrunch; Växjö 21 maj, Umeå 28 maj, Malmö 3 juni och Stockholm 18 juni!