”Är det mycket nu eller?”

”Hej! Hur är läget? Är det mycket nu eller?”

Jag vet inte hur många gånger jag har fått den frågan. Jag hinner inte ges möjligheten att svara hur jag mår innan jag får följdfrågan om det är mycket nu. Och det stör mig.

Förutom att det är oartigt att inte låta en person svara på en fråga innan en själv ger svaret avslöjar frågan något sjukt i vårt samhälle – standardsvaret på ”hur mår du” förväntas vara att det är vara mycket nu. Det ska vara stressigt. Det ska vara svårt att hinna med och det ska påverka hur en mår.

Frågan leder till en stresshets. Den kan till och med skapa dåligt samvete över att inte ha jättemycket att göra. Igår på kontoret sa en person som jobbar här: ”Jag har inte så jättemycket att göra just nu och det kanske är dumt.”

Istället för att passa på att njuta av lägre tempo, få tid för återhämtning efter en väldigt arbetsintensiv period var hennes första instinkt att känna sig dålig för att inte vara stressad och ha massor att göra. Jag tror att det beror på den ohållbara stressnormen som råder.

Att synliggöra stress är jätteviktigt. Att försöka se varandra för att kunna hjälpa varandra när vi är stressade är jätteviktigt. Men att anta att någon har mycket att göra är inte vägen dit. Jag tror att vägen dit är att fråga hur någon mår och sedan lyssna på svaret. Sen kan vi ta det därifrån.

SARA HARALDSSON

Maktsalongens generalsekreterare

Uppdatering: blogginlägget publicerades i en förlängd version på Expressen Debatt den 22 april. Läs artikeln här!