Andra veckan med #Maktkalendern!

Nu har vi gått in på andra veckan av #Maktkalendern och 7 nya grymma personer som har diskuterat makt ur olika aspekter och perspektiv!

V2.1

Förre veckan började med bloggaren och författaren Sandra Beijer som fick frågan om hur makt och lycka hänger ihop. Sandra tycker att makt och lycka inte nödvändigtvis hänger ihop, men om fler kvinnor skulle få maktpositioner och Sverige skulle bli mer jämställt så skulle det göra vårt land mår bättre, blir tryggare och lyckligare vilket skulle leda till tryggare och lyckligare människor.

Veckans andra lucka innehöll ingen mindre än Saga Becker, skådespelerska och vinnare av Guldbaggen 2015 för bästa skådespelerska. Saga svarade på fråga hur makt och kunskap hänger ihop. Hon tycker att det hänger ihop väldigt mycket, både på gott och ont. När okunskap och lögner leder till maktmissbruk över folk är makt något dåligt som får negativa konsekvenser. Saga själv använder sin makt för att utbilda, påverka och förändra utifrån sin eget perspektiv. Genom att utgå från sina egna perspektiv, tänka normkritiskt och samla in nya perspektiv som en själv inte har från andra skapa en helhet som kommer närmare sanningen om hur världen egentligen ser ut.

Dagen efter var det dags för en av Sveriges coolaste riksdagsledamöter, nämligen Rossana Dinamarca från Vänsterpartiet. Rossana fick reflektera kring av ett mäktigt systerskap är. Hon tycker att det är viktigt att backa och lyfta varandra och att uppbackningen av henne har betytt mycket för henne då hon nyligen mötte en av de personer som riktat hat mot henne i rätten. Rosanna säger att det är i systerskapet som hon hämtar sin styrka och att det är där hon kan dela med sig av jobbiga erfarenheter.

V2.2

Sedan var det dags för bloggaren, inredaren, författaren och vintagedrottningen Elsa Billgren att svara på frågan hur makt och mode hänger ihop. Elsa, som har koll på mode genom historien, menar att kvinnor och minoriteter alltid har satts på plats genom kläder. Under 1900-talet går det att se hur kläderna har förändrats och krig, konjunkturer och frigörelse. Elsa menar att ”kläder är språk, och kommunikation är makt.”

Nästa person på tur var Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL som fick svara på frågan hur makt och kroppar hänger ihop. Ulrika menar att i ett samhälle med massa olika maktordningar så drabbas människor olika av dem beroende på hur kropparna ser ut. Sexism, rasism, homofobi, transfobi, funkofobi och fettfobi påverkar människor när vi säker jobb, finns i det offentliga rummet, har förtroendeuppdrag m.m. Vissa kroppar diskrimineras också av staten, där exempelvis vissa kroppar måste utredas eller kontrolleras av läkare för att få ändra juridiskt kön.

Sedan var det journalisten Alexandra Pascalidou som fick svara på hur makt och språk hänger ihop. Alexandra menar att språk är makt och att den som behärskar att visst språk och/eller har en viss retorisk förmåga kan vinna verbala strider, vilseleda, väcka, häckla eller hylla. Hon menar att personer som bryter diskrimineras och diskvalificeras som att de inte skulle vara smarta. För att erövra ett språk gäller det inte bara att kunna det, utan också kunna överklassens språk och stilistiska förmåga för att kanske kunna accepteras som att kunna svenska.

Därefter var det kulturjournalisten Johanna Koljonens tur att svara på frågan hur media kan förändra bilden av vem som har makt. Johanna tycker det är viktigt att media mer bevakar de som finns runt omkring de som vi oftast tänker ha makt. Alltså inte bara titta på politiker, utan också tjäsntepersoner. Sen är det också viktigt att se andra sorters makt, som till exempel vilken forskning som får pengar eller hur inflytandet i civilsamhället ser ut. Johanna avslutar med att påpeka att 1 miljon svenskar är medlemmar i Svenska Fotbollsförbundet, vilket gör att skandaler inom FIFA eller jämställdhetsproblem inom fotbollen berör väldigt många av oss.

#Maktkalendern fortsätter ända fram till den 24 december, så följ Maktsalongen på Facebook, Instagram eller Twitter för att få se denna veckas kalender och allt klokt som kommer sägas då!