Alla kan bidra / Nathalie Sjösvärd

Inom den närmaste månaden träffas Maktsalongens nätverk i fem städer; Stockholm, Göteborg, MalmöUmeå och Växjö! <3 I bloggserien ”Mitt engagemang” lär vi känna några av genierna i nätverken!

Från Maktsalongen Växjö som träffas 13 april – Nathalie Sjösvärd!

Alla människor kan inte göra det jag kan, alla kan inte gå i skolan, alla har inte tillgång till rent vatten och alla har inte ett socialt skyddsnät som exempelvis skyddar dem från att fastna i ett liv influerat av kriminalitet och droger. Jag anser mig vara priviligierad, dels av det faktum att jag lever i ett land där det mesta är möjligt, där jag har tillgång till skola och sjukvård, ha mat för dagen och tak över huvudet. Jag behöver inte oroa mig över bomber eller att soldater ska ta över mitt hus. Detta är jag så oerhört tacksam över.

Dagen då jag insåg detta var dagen jag valde att aktivt kämpa för en bättre värld och ett bättre samhälle; ett samhälle som öppnar dörrar för alla människor oavsett kön, etnicitet, nationalitet, hudfärg, religion eller språk. Mitt intresse för frågor om mänskliga rättigheter och en rättvis värld har speciellt växt sedan jag påbörjade mina studier i Fred och Utveckling på Linnéuniversitetet i Växjö hösten 2015. Sedan dess har jag varit ideellt engagerad, bland annat som Ordförande i Röda Korsets Ungdomsförbund i Växjö samt i NGOn Multicultural där jag fått möjlighet att vara med och driva helt otroligt spännande och lärorika projekt som bland annat arbetat mot generaliserande antaganden och för möjligheter för unga i världen.

Jag har haft förmånen att se många platser och kulturer vilket har format mig som människa och jag vill bidra till en värld där allas olikheter tars till vara på och uppskattas. Multicultural har fem grundpelare som bygger upp organisationen inifrån; dessa är Kärlek, Respekt, Jämlikhet, Mångfald och Kunskap och kunde inte stämma bättre överens med min egen värdegrund och är min utgångspunkt för mitt engagemang.

I höst kommer jag att åka ner till Kapstaden i Sydafrika och göra praktik på en mänsklig rättighetsorganisation, Africa Unite. Det är som en dröm kommit att bli sann, och min höst kommer troligtvis att bli en upplevelse jag aldrig glömmer. Jag kommer att träffa nya människor och kulturer samtidigt som jag kan arbeta med frågor som betyder mycket för mig.

Om det är någonting jag har lärt mig sedan mitt ideella engagemang började så är det att alla kan bidra om de vill. Att engagera sig är inte svårt, det gäller bara att ha viljestyrkan och passionen för förändring. Jag är inte ensam om att vilja arbeta för mina hjärtefrågor och det är jag tacksam för. Jag har träffat helt fantastiska människor sedan jag valde att bli engagerad och jag vet att det finns så många fler där ute. Hoppas våra vägar möts någon gång i framtiden.

NATHALIE SJÖSVÄRD

Gästagrammare och med i Maktsalongen Växjö

Måndagen den 10 april är sista chansen att anmäla sig till Maktsalongen Växjö, haffa din biljett HÄR och tipsa alla episka tjejer som du tycker borde följa med!