All feministisk pepp vi har

Nu är det, som ingen har missat, december. December är kanske inte Team Maktsalongens favoritmånad, inte för att det inte händer spännande saker i Maktsalongen utan mer utifrån hur vi är som personer. Därför är det ju ändå rätt peppigt när det händer roliga, feministiska och jämställda saker i december som kan pigga upp. Jag tänker framförallt på tre saker:

Maktfesten

Detta är inte den största saken för resten av världen, men för oss är det en himla stor grej. Den 9 december hade vi nämligen Maktfest på Södra teatern i Stockholm. Spännande samtal om feminism, preformance, poesi och dans präglade kvällen. Vi gästades av grymma personer som Aleksa Lundberg, Nina Åkestam, Sarah Delshad, Sandra Beijer och Emma Broomé och hela kvällen leddes av fantastiska Aida Paridad. Eftersom en bild säger mer än 100 ord får ni här istället se ett gäng bilder från festen. Om ni vill se alla bilder så finns de här. Alla bilder är tagna av Nadja Endler.

Delar av Maktsalongens nätverk innan festen började. 

Sandra Beijer läser poesi ur boken Mjölk och honung som hon översatt till svenska. 

Aida Paridad leder samtal mellan Sarah Delshad, Nina Åkestam och Aleksa Lundberg om feminism, vilka som inkluderas i dagens feminism och fördelar och nackdelar med en väldigt bred syn på feminism. 

Emma Broomé gör ett preformance. 

Maktsalongens tillträdande ordförande Linn Svansbo och avgående ordförande Sofia Brändström diskuterar feminism och Maktsalongens roll i feminismens framtid. 

Innan programmet avslutades och festen började stämde alla upp i sång, i solidaritet med alla de som behöver feminismen, systerskapet och syskonskapet runt om i världen. Det var denna sång vi sjöng.

Samtyckeslag

I söndags kom äntligen beskedet som vi längtat efter så länge: regeringen la fram ett förslag till en samtyckeslag. ”Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt är det olagligt” sa statsminister Stefan Löfven. Vice statsminister Isabella Lövin säger att ”det är dags att lägga skulden där den hör hemma: hos gärningsmannen.” Förhoppningsvis kommer lagen träda i kraft den 1 juli 2018.

Tredelad föräldraförsäkring

Dagen efter beskedet om samtyckeslagen kom ett nytt positivt förslag: ett förslag på nya regler kring föräldraförsäkringen. Istället för att bara tre månader är reserverade till varje förälder är förslaget att fem månader ska reserveras. Det innebär att en tredjedel är reserverad till en förälder, en tredjedel till en annan förälder och den sista tredjedelen bestämmer familjen själv hur den ska användas. Förslaget kommer också öppna upp för en annan fördelning av föräldraförsäkringen än dagens som utgår från att det bara finns två föräldrar.

Så skönt att få lite jämställdhetspepp dessa gråa decemberdagar!