Maj/juni

Våren

VAD HÄNDER?

Organisationerna har under maj och juni arbetat för egen hand i sina arbetsgrupper med kartläggningen som de påbörjade under uppstartshelgen. Men hjälp av sina MethodKit för jämställdhet har de kunnat fortsätta sin kartläggning av hur det ser ut med jämställdheten i sina organisationer. Samtidigt har maj och juni för de flesta vart fulla av annat, som sista veckorna i skolan, examen eller sista jobbveckorna innan semester, vilket har gett mindre tid till arbetet med kartläggningen.

HUR GÅR DET?

Organisationerna har kommit olika långt i sina kartläggningar, vilket är helt naturligt eftersom de hade väldigt olika utgångspunkter när arbetet påbörjades. Sverok har exempelvis arbetat systematiskt med jämställdhet i sitt projekt NAB och vet därför ganska väl hur det ser ut med jämställdheten i sin organisation. Därför visste de redan från början att de ville fokusera på jämställdheten inom E-sporten. Rädda Barnens Ungdomsförbund hade sedan tidigare gjort en enkät bland sina medlemmar som har visat sig vara till stor hjälp. Bland de som ingår i arbetsgruppen från Riksförbundet Unga Musikanter kunde bara tre vara med på uppstartsträffen, så det som de har gjort sedan träffen är att skriva en rapport om träffen till de andra gruppmedlemmarna och planerat en uppstartsträff till efter sommaren.

VAD HAR VI LÄRT OSS?

Under maj släppte Maktsalongen rapporten ”Bortom siffrorna – en rapport om jämställdheten i det unga civilsamhället” Rapporten belyser de jämställdhetsutmaningar som finns inom det unga civilsamhället och innehåller en del tips om hur organisationer kan tänka och arbeta för att bli bättre på jämställdhet och inkludering.

NÅGOT KUL SOM HAR HÄNT?

Det roligaste som hänt under denna period är släppet av rapporten. En solig fredagseftermiddag i maj samlades massa ledare från det unga civilsamhället på Debaser Medis i Stockholm och lyssnade på en spännande panel, åt kakor, drack alkoholfritt bubbel och pratade jämställdhetsutmaningar.


Akademien möjliggörs av Allmänna Arvsfonden