Äg makten du besitter / Embla Källén

Nu bjuder vi in till #Maktbrunch i fem städer – Stockholm, Göteborg, MalmöVäxjö och Umeå! På bruncherna snackar vi MAKT, äter mat och organiserar oss. För att peppa inför detta gästar unga ledare från städerna vår blogg. Idag diskuterar Embla Källén från Interfem och Maktsalongen Göteborg vad makt betyder för henne.

”Ja, visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?”

Det gör ont att vakna till en ny dag, en dag när en inte längre kan släta över eller försvara det svenska samhällets förhållningssätt till människor som ser ut som mig. Upplevelsen fanns långt innan jag jag hade orden för den, innan orden skapade meningar, innan meningarna hade en innebörd. Den kroniska smärtan hos oss som känner skam och ursäktar oss för att vi tappat kontakten med det modet och självaktningen som fick våra mödrar att ställa sig på barrikaderna under revolutioner och inbördeskrig för att vi skulle ha en värdig framtid att vakna upp till.

För mig är makt en handling, mitt förhållningssätt till mina medmänniskor samt mitt agerande och hur det påverkar dem. Det är den tanken som får mig att engagera mig i olika rörelser, sakfrågor, ta plats i en styrelse eller delta i projekt.

Det är ett aktivt ställningstagande som på det privata planet dels handlar om att äga rätten till min upplevelse som en hbtq-person med utomeuropeiska rötter, att på daglig basis aktivt bemöta den blicken och det agerande som i större utsträckning rättfärdigas mot oss som inte har våra rötter i Sverige sen minst en handfull generationer tillbaka. På ett offentligt plan handlar det om att ändra människofientliga normer i skolan, på arbetsplatsen, föreningar och andra rum i civilsamhället.

I perioder är jag okej med att min aktivism inte sträcker sig längre än att skapa trygga rum för mig själv där jag bara kan få vara förutsättningslöst med andra som delar min upplevelse. I andra perioder sträcker sig mitt engagemang till att skapa rum där en kan utbilda sig tillsammans med andra, kunskapsfördelning , ta samtal vidare från idé till projekt, genom samtal försöka så ett frö till förändring i etablerade sammanhang, eller backa upp mina medmänniskor och deras sakfrågor genom att delta i manifestationer.

Innebörden, meningarna och orden faller på plats, under sömnlösa nätter tar det sig i uttryck i att ge form åt en essä om att återta makten och rätten att få definiera mig själv, skapa verktyg för att kunna bemöta det relaterande från främlingar så väl som familj som bottnar i det koloniala arvet som adopterade måste förhålla sig till dagligen. En essä jag alltid behövt men inte haft.

Äg och använd det utrymme du har och du kan ta i det offentliga rummet, för att att skapa normer, ideal och agerande där en värdig samtid är tillskrivet alla.

Äg den makt som du besitter!

Embla Källén

Från Interfem och Maktsalongen Göteborg