8 todos för en jämställd arbetsplats

Whaaat, är åttonde mars redan IMORGON?! Nu sitter många chefer och scrollar desperat i sina webläsare efter passande event, låtlistor, workshopupplägg, conversation cards och dylika ting som kan starta en bra diskussion om jämställdhet på arbetsplatsen. Vi fattar. Det är lätt att tappa bort tiden i snökaos och vabruari och det är svårt att veta hur en ska börja prata om jämställdhet. Därför har vi fixat en lista till er! Åtta saker att tänka på och börja prata om på åttonde mars. 

 

Lär er mer om jämställdhet. Jämställdhet är långt ifrån raketforskning och att jobba med jämställdhetsförändringar är som vilket förändringsarbete som helst. Men, det är ju alltid bra att ha lite koll på grunderna innan en sätter igång, därför är det bra om ni alla har samma bild av vad jämställdhet är och ett gemensamt vokabulär att utgå ifrån.

 

Rekrytera utifrån kompetens. Steg 1 i att skapa jämställdhet är att positioner och jobb ska gå till den med mest kompetens eller relevant erfarenhet. Det är något vi alla håller med om. Ändå ”råkar” det bli så att det finns en viss överrepresentation av män bland chefer och ledare. Genom att rekrytera utifrån kompetens ska ni får en mer jämställd ledning.

 

Ha nolltolerans mot härskartekniker. Härskartekniker är osjyssta sätt att ta makt över någon annan. Där härskartekniker finns kan det aldrig finnas ojämställdhet. Det funkar inte att de som drabbas är av härskartekniker ska säga ifrån när det händer; ni måste skapa ett arbetsklimat där härskartekniker aldrig får förekomma.

 

Ge lön efter position och ansvar, inte efter kön. Om vi räknar på att en vanlig arbetsdag pågår 9-17 jobbar alla kvinnor gratis efter 16.02. Så stor är den oförklarliga (alltså det som inte går att förklara med skillnad i erfarenhet, utbildning, ansvar m.m. alltså sånt som motiverar skillnader i lön) löneskillnaden i snitt i Sverige. Det är inte bara osjysst, det är också olagligt och något som ni måste ta ansvar för att förändra.

 

Kommunicera jämställt. Varje dag möts vi av tusentals bilder och budskap och ofta ser vi hur ojämställdhet och normer reproduceras. Genom att kommunicera jämställt kan ni vara med och bidra till en förändring av det, oavsett om ni säljer pennor, räddar utrotningshotande fiskar eller är datakonsulter.

 

Skapa en arbetsmiljö där folk mår bra och inte går in i väggen. Psykisk ohälsa och framförallt stressrelaterade diagnoser är den främsta anledningen till sjukskrivningar bland kvinnor. Idag arbetar vi oss sjuka, men det behöver inte vara så. Ingen vinner på det, varken arbetsplatsen eller individen. Ni måste ta ansvar och skapa en arbetsplats där en både kan göra ett bra jobb och må bra.

 

Fördela allt arbete, även de små sakerna, på ett jämt sätt. Diskmaskiner ska plockas ur, AWs planeras, resor bokas, protokoll skrivas, beslut följas upp. Varje dag görs hundratals småsaker som tar tid från det som ”egentligen” är vårt jobb. Och ofta görs allt det osynliga arbetet av kvinnor, vilket ger kvinnor mindre tid att fokusera på det som faktiskt är deras jobb. Se över alla osynliga uppgifter som görs hos er och fördela dem på ett jämt sätt.

 

Kartlägg vart ni är idag, bestäm vart ni vill, hitta vägen dit och sätt igång! Som vi skrev inledningsvis, jämställdhetsarbete funkar som allt annat förändringsarbete: ni måste veta vart ni är idag, vart ni vill och planera stegen däremellan för att något ska hända. Jämställdheten kommer aldrig lösa sig av sig själv. Så sätt igång att kartlägga och planera!