8 mars

Om en vecka, en vecka efter den 8 mars, startar den tredje omgången av Maktsalongens mentorskapsprogram och nätverk. 21 kvinnor med ansvarstyngda, viktiga, spännande och svåra ledaruppdrag ska under ett år få stöd och pepp, av varandra och av en mentor som vet precis hur svårt, roligt, läskigt och kittlande i magen det känns att vara ledare i det unga civilsamhället. Förutom att träffa varandra kommer de under året att få lyssna till kvinnor som berättar om sitt ledarskap, sina utmaningar, sina bästa och värsta stunder och om sitt engagemang. Allt ifrån VD:ar i näringslivet, generaldirektörer för myndigheter, författare, riksdagspolitiker och fantastiska feminister kommer de få möta under sitt år.

Under hösten har vi lyft fram några av de kvinnor som varit med i Maktsalongen som adepter och mentorer, låtit dem berätta om sitt engagemang och sin resa i Maktsalongen. Alla dessa berättelser kan du läsa om på vår hemsida. En som inte finns med bland de berättelserna är Anna. Anna sitter i styrelsen för sin organisation, men kommer förhoppningsvis snart bli vald till ordförande. Häromdagen berättade Anna som under året varit adept i Maktsalongen för oss vad hon hade tänkt när hon var på väg till den allra första träffen med Maktsalongen, då i mars 2013. Hur kvinnor, i de sammanhang hon tidigare hade varit i, alltid hade tävlat med varandra och hur det alltid hade varit vassa armbågar som gällde om en skulle komma framåt. Hon undrade om året i Maktsalongen skulle bli som att tävla med 20 andra kvinnor. Hon berättar att hon sedan, redan i den första rundan, insåg att det inte skulle bli så när en av de andra kvinnorna hade sagt att hen var så överväldigad av att sitta i ett rum med så mycket coola kvinnor. Då, sa Anna, förstod jag vad systerskap är för något.

I Maktsalongen konkurrerar vi inte med varandra. Även om vi kommer från olika organisationer, som ibland har helt motsatta agendor, så stöttar vi varandra. Vi håller varandra om ryggen. Vi peppar varandra. Vi applåderar när det går bra och ger en extra kram när det känns tungt. Vi håller varandras hemligheter. Vi stärks av att veta att det alltid finns någon som jag kan ringa om det känns svårt. Det är systerskap.

Idag är det 8 mars. Dagen då vi påminns om att världen är långt ifrån jämställd, att Sverige är långt ifrån jämställt. Det är en dag att vara arg, för det är så tydligt hur långt vi har kvar att gå. Men det är också en dag att vara glad och att hämta kraft i. Glada att vi ändå kommit långt och hämta kraft i allt det engagemang som finns. Om en vecka börjar den tredje omgången av Maktsalongens mentorskapsprogram och nätverk. Det tror vi kommer göra världen och civilsamhället lite mer jämställt, att 21 unga kvinnor på ledande positioner får en mentor, ett nätverk och ett systerskap som förhoppningsvis kommer hålla livet ut. Tills dess önskar vi er alla en arg, glad och engagemangsfylld 8 mars.