8 mars-tips!

Snart är det 8 mars, alltså den internationella kvinnodagen. På dagen ska den ojämställdhet som drabbar kvinnor uppmärksammas (och innan någon skriker ”men männen då?!?!” så är internationella mansdagen 19 november). 8 mars uppmärksammar vi löneskillnader mellan män och kvinnor (kvinnor jobbar gratis efter 16.02 varje dag, medan män får betalt ända tills 17), hur vi fortfarande aldrig haft en statsminister som kvinna i Sverige, att i snitt 13 kvinnor varje år mördas av närstående män, att kvinnor står för en majoritet av det obetalda hem- och omsorgsarbetet och mycket mera. Helt enkelt – 8 mars är inte tänkt att vara en firande dag. Men, vi kan också ta tillfället i akt att fylla på med feministisk energi och pepp inför kommande året. Därför har Sara och Paloma på Maktsalongen tagit fram några härliga kulturella tips till er såhär i 8 mars-tider!

Saras filmtips

The Post. Kay Graham, spelad av Meryl Streep, är ägare av The Washington Post, en position hon ärvt efter att hennes man dog. Ingen tror riktigt att hon som kvinna är kapabel att leda en så stor och viktig tidning. När Pentagon-papprena kommer upp på agendan (det som blev starten på Watergate) ställs hon inför ett svårt beslut. Kay tillåts vara en mångbottnad karaktär som inte har alla svar, men som fattar modiga beslut.

Saras boktips

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. Detta är min absoluta favoritbok. Den utspelar sig i USA, Storbritannien och Nigeria och handlar om kärlek, kön, rasism och klass. Huvudkaraktären Ifemelu flyttar från Nigeria till USA och startar där en uppmärksammad blogg om rasismen i det amerikanska samhället. Den handlar också om hur rasistisk politik kommer i vägen för kärlek.

Saras serietips

The Crown. Netflix-serien som säkert få missat, där Claire Foy spelar drottning Elisabeth som vid redan 26 års ålder blev drottning av Storbritannien och alla kolonier. I serien får vi verkligen se utmaningarna i att vara kvinna och ledare med hela världen som publik utan några tydliga förebilder att se upp till.

Palomas filmtips

I am not a witch. Nyonis långfilmsdebut är en fantastisk berättelse om om den 8-åriga flickan Shula som anklagas för att vara häxa, något som i Zambia leder till att en skickas till häxläger, där kvinnorna tvingas arbeta obetalt för att gottgöra för sin ondskefulla natur. Det är en berättelse om patriarkatet men berättad med oerhörd värme, svart humor och styrka.

Palomas boktips

Ett transfeministiskt manifest av Maria Ramnehill. Måsteläsning för alla feminister! Maria Ramnehills debut är en uppgörelse med feminismens, omvärldens och ens eget förakt mot transkvinnor. Det är delvis en personlig och privat berättelse, delvis en glödande politisk text.

Palomas serietips

Star Trek: Discovery. En riktigt vass sci-fi serie som dessutom har massa coola kvinnor. Den följer såklart Star Trek-traditionen av tuffa rymdskepp, olika sorters mer eller mindre märkliga rymdvarelser och resor i tid och rum, men har också fantastiska personporträtt. Min personliga favorit: Tilly!

Och sen, som en avslutande present från hela Maktsalongen-gänget: här kommer också vår 8 mars-spellista med 101 peppiga låtar!