Viljan att förändra / Alejandra Cerda

Torsdag 30 mars är årets första träff med Maktsalongen Stockholm! Nätverket välkomnar engagerade unga kvinnor i ideella organisationer och rörelser i Stockholmsområdet. Under den närmaste månaden samlas även Maktsalongens nätverk i Göteborg, Malmö, Umeå och Växjö. I nätverket hittar vi mäktiga kvinnor inom väldigt olika typer av ideell organisering, men en sak har alla gemensamt – ett starkt engagemang! Idag drar vi igång bloggserien ”Mitt engagemang” där deltagare från nätverket bjuder på sitt perspektiv!

Först ut från Maktsalongen Stockholm – Alejanda Cerda! <3

När jag nyligen skulle skriva en presentation av mig själv till ett uppdrag jag ville ha fastnade jag. Hur skulle jag beskriva mig själv? Jag skickade ett meddelande till en nära vän. ”Malin, hur skulle du beskriva mig?” Jag fick ett meddelande med flera fina adjektiv men det var ett som stack ut. Engagerande. Jag frågade om hon menade engagerande och inte engagerad och ja, hon menade engagerande. Jag sög på ordet lite och tänkte på vad det innebar. Jo men Malin har nog rätt.

Bland mina första minnen från barndomen finns ett som beskriver mig bra. Jag var 6 år och vi var på fritids. Jag hade tröttnat på att behöva längta efter att börja första klass. Det fanns inget jag ville hellre än att börja skolan på riktigt. Jag organiserade mina kompisar och instruerade dom i hur man gör en demonstration. Vi tog det största pappret vi hittade på pysselhyllan och skrev ”VI VILL BÖRJA SKOLAN!”. Sedan trängde vi våra små kroppar under ett snöre och hängde pappret som ett plakat på oss. Fritidsledarna fnissade medan vi skanderade i kör runt om i fritidslokalerna.

Sedan dess har mina engagemang tagit olika uttryck. Framför allt har jag drivit projekt ideellt. Det är något otroligt energigivande i att kanalisera sina känslor av orättvisa eller lycka i ett projekt, en filmvisning, en demonstration eller bara ett möte. Idag driver jag företaget Muro Konstagentur och bloggen Jandi heart eco. Med Muro projektleder jag konstarrangemang och workshops, för konst är en sån viktig del av mänskligheten. I bloggen Jandi Heart Eco delar jag med mig av mitt intresse för ekologisk skönhet och social hållbarhet. Jag tror nämligen det är viktigt att vara medveten om hur ens konsumtionsval påverkar miljön och andra människor. Idéerna i mitt huvud är många, vissa blir det projekt av medan andra glöms bort, men syftet att öka mångfalden, lyfta andra kvinnor och dela mitt engagemang. Så jo, jag tror Malin ringade in det rätt bra när hon kallade mig engagerande.

Mina engagemang drivs av att vilja förändra eller skapa och för att kunna göra det måste man samtidigt vilja engagera.

ALEJANDRA CERDA

Gästbloggare och med i Maktsalongen Stockholm

Måndagen den 27 mars är sista chansen att anmäla sig till Maktsalongen Stockholm, haffa din biljett HÄR och tipsa alla episka tjejer som du tycker borde följa med!